HET DORP MENALDUM

De Friese
naam is Menaam.

Officieel hoort Menaldum bij de gemeente Waadhoeke (Franeker en de Waddenzeekust), maar voor je gevoel en als het zo uitkomt - misschien voor je werk, je vrienden in de grote stad, een avondje uit - hoor je toch bij het levendige hart van Friesland, op maar een kwartier rijden van Leeuwarden.

Een Fries dorp zoals een Fries dorp bedoeld is:
de dorpskerk staat op een oeroude terp, niet aan een doorgaande weg maar in de luwte, aan het kerkpad en schoolpad. Rondom grasveld, beukenhagen en hoge bomen. De oudste huizen van Menaldum liggen er in een wijde cirkel omheen. De terp is al een paar eeuwen voor het begin van de jaartelling opgehoogd.

DE LIGGING

De nieuwe woningen
komen op een prachtige plek.

Helemaal aan de zuidrand van het dorp, niet ver van de Rypsterdyk, de binnenweg naar buurdorp Dronrijp. De ruim opgezette nieuwe wijk is van de dorpskern gescheiden door een brede waterpartij. Van je voordeur naar de terp met de dorpskerk en de dorpsschool aan het Skilpaed is het maar 900 meter, zo’n tien minuten lopen. De andere kant op, naar het westen en het zuiden, begint alles wat de Friese noordwesthoek zo mooi maakt meteen al, aan het eind van de straat. Het buitengebied tussen Menaldum en Dronrijp is helemaal groen: een recreatiegebied, een langgerekte waterplas, hoge bomen langs de weg, tennisvelden en voetbalvelden.

Beter kun je eigenlijk niet wonen

in Noord-Nederland

Vanuit Menaldum ben je binnen 20 minuten in hartje Leeuwarden, Franeker is nog iets dichterbij. Maar je voelt je toch vooral een buitenmens hier, dus op de dagen dat je wat meer vrije tijd hebt, geniet je met volle teugen van alles wat de weidse, groene noordwesthoek van Friesland zo aantrekkelijk maakt. Buurtschappen met maar een paar huizen, eeuwenoude terpdorpen, stille fietspaden tussen de akkers, weidevogels, wolkenluchten, sloten, brede en smalle vaarten, de geuren en kleuren van de Waddenzee en veel, heel veel ruimte.

Mooi Menaam

Centraal gelegen in Friesland

De grotere Friese Meren beginnen vanaf IJlst, Sneek en Grou, een klein half uur naar het zuiden. Eenmaal gesetteld in Menaldum is een eigen boot misschien wel een goed idee; alleen al binnen de dorpsgrenzen kun je varen op de Menaldumervaart, de Botgorre, de Slappeterpstervaart, Liemervaart, Rentmeester en Poelvaart.

Binnen 17 minuten rijd je naar de haven van Harlingen, waar de veerboten naar Vlieland en Terschelling vertrekken. Holwerd en de boot naar Ameland bereik je ook binnen een half uur. Menaldum ligt op maar een paar kilometer van de A31 Leeuwarden-Harlingen; de busverbinding naar Leeuwarden en Franeker is uitstekend.